ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اورانیوم 20درصدی با نابغه‌ای از زنجان | وقتی آمریکا رکب خورد ؛ ماجرا چیست؟ ایالات متحده آمریکا

اورانیوم 20درصدی با نابغه‌ای از زنجان | وقتی آمریکا رکب خورد ؛ ماجرا چیست؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش همشهری آنلاین، فرهیختگان نوشت: این بیانات، ماجرای مهمی از سال‌های دهه 80 را یادآوری می‌کند که ایران در مواجهه با تحریم‌ها و مانع‌تراشی‌های قدرت‌های جهانی، با تکیه بر دانشمندان بسیجی خود به فناوری تولید اورانیوم 20 درصد دست یافت.
در این مسیر، کشورهای ترکیه و برزیل نیز به‌عنوان میانجی ظاهر شدند، اما نهایتاً این نقش‌آفرینی‌ها، تحت فشارهای آمریکا، بی‌نتیجه ماند تا توجیهی بین‌المللی برای علنی کردن توان ایران در تولید اورانیوم 20 درصد به وجود بیاید.
دستیابی ایران به فناوری تولید اورانیوم 20 درصد، نقطه عطفی در تاریخ هسته‌ای کشور و نمادی از پیشرفت علمی و اراده ملی است. این موفقیت که در شرایط تحریم و فشارهای بی‌سابقه به دست آمد نشان داد ایران حتی در دشوارترین شرایط نیز می‌تواند نیازهای حیاتی خود را تأمین کند.
آمریکا تنها تأمین‌کننده سوخت هسته‌ای ایران را از ادامه تبادل بازداشت در اواخر دهه 80 ایران با یک بحران جدی مواجه شد. راکتور تحقیقاتی تهران که از دهه 1340 برای تولید ایزوتوپ‌های رادیودارو و تحقیقات علمی راه‌اندازی شده بود به سوخت اورانیوم 20 درصد نیاز داشت. این راکتور در دهه 1340 توسط آمریکا ساخته شده و تا پیش از انقلاب، سوخت آن نیز از سوی همین کشور تأمین می‌شد. پس از انقلاب، ایران این نیاز را از کشورهای دیگر، از جمله آرژانتین، تأمین می‌کرد.
اما در سال 1387، با اتمام ذخایر اورانیوم 20 درصد، ایران به آرژانتین درخواست خرید سوخت جدید ارائه کرد. آمریکا که به اهمیت راهبردی این موضوع واقف بود، با فشار بر آرژانتین، این کشور را از تأمین نیاز ایران بازداشت. این اقدام، کشورمان را در شرایطی قرار داد که یا باید راکتور تهران را خاموش می‌کرد یا به راه‌حل‌های دیگری دست می‌یافت. خاموش شدن این راکتور به معنای توقف تولید رادیوداروها بود که جان هزاران بیمار را به خطر می‌انداخت.
بازی ایران با برگ ترکیه و برزیل برای حل این مشکل، ایران وارد مذاکره با کشورهای عضو گروه وین (آمریکا، فرانسه، و روسیه) شد. این کشورها پیشنهادی مبنی بر مبادله اورانیوم غنی‌شده 3.5 درصد ایران با اورانیوم 20 درصد ارائه کردند. بر اساس این پیشنهاد ایران باید 1200 کیلوگرم اورانیوم 3.5 درصد خود را به روسیه می‌فرستاد و پس از یک سال، 120 کیلوگرم اورانیوم 20 درصد دریافت می‌کرد. اما این پیشنهاد به دلایل مختلف از سوی ایران رد شد. نخست، کشورهای غربی ضمانتی برای تحویل سوخت در موعد مقرر ارائه نمی‌دادند. دوم، تجربه‌های گذشته مانند بدعهدی فرانسه در پروژه نیروگاه بوشهر، بی‌اعتمادی ایران را تقویت کرده بود. ایران پیشنهاد کرد این مبادله در خاک ایران یا یک کشور ثالث، مانند ترکیه، انجام شود. در همین راستا ایران پای ترکیه و برزیل را که روابط خوبی با تهران داشتند به ماجرا باز کرد تا به‌عنوان میانجی عمل کنند.
بر اساس این طرح که مبنای بیانیه تهران شد ایران 1200 کیلوگرم اورانیوم 3.5درصد خود را به ترکیه ارسال می‌کرد و در مقابل، 120 کیلوگرم اورانیوم 20 درصد دریافت می‌کرد. علاوه بر این، ایران حق داشت در هر زمانی، اورانیوم خود را از ترکیه بازپس گیرد. رؤسای‌جمهور ترکیه و برزیل پیش از امضای این بیانیه، اوباما را در جریان قرار داده بودند. اما به‌محض انتشار بیانیه، اوباما علی‌رغم اینکه می‌دانست وجهه کشورش خراب می‌شود با آن مخالفت کرد. آمریکا آگاه بود که کنار گذاشتن روسیه از فرایند مبادله هسته‌ای توسط ایران می‌تواند زمینه‌ساز همکاری کرملین با واشنگتن برای اتخاذ موضعی مشترک علیه جمهوری اسلامی شود. به همین دلیل، اوباما با وجود آگاهی از تبعات منفی رد بیانیه تهران بر وجهه کشورش، این ریسک را برای تصویب قطعنامه علیه ایران و جلب حمایت روسیه پذیرفت و با آن مخالفت کرد اما نمی‌دانست که این اقدام به نفع ایران تمام می‌شود.
آمریکا رکب خورد ایران با برجسته کردن رفتار غیرصادقانه ایالات‌متحده، زمینه را برای جلب حمایت آژانس و اقناع افکار عمومی نسبت به ضرورت تولید اورانیوم 20 درصد در داخل کشور فراهم کرد. غرب که انتظار نداشت ایران بتواند به این سرعت به فناوری تولید اورانیوم 20 درصد دست یابد، به‌شدت غافلگیر شد. کشورهای غربی که در تلاش بودند ایران را با فشارهای سیاسی و اقتصادی مجبور به پذیرش شروط خود کنند، اکنون با کشوری مواجه بودند که نیازهای خود را به‌صورت مستقل تأمین می‌کرد. در شهریورماه 1389، ایران اعلام کرد که 25 کیلوگرم اورانیوم 20 درصد تولید کرده است. این رقم هر ماه افزایش یافت و ایران توانست نیازهای داخلی خود را به‌طور کامل تأمین کند.
شهید شهریاری قفل تولید سوخت هسته‌ای را گشود دستیابی ایران به فناوری غنی‌سازی اورانیوم 20 درصد، مدیون تلاش‌های شبانه‌روزی دانشمندان بسیجی کشور، به‌ویژه شهید مجید شهریاری بود. شهید شهریاری توانست با طراحی و اتصال دو آبشار سانتریفیوژی، فرمول پیچیده غنی‌سازی اورانیوم 5 درصد به 20 درصد را عملی کند. این فرایند که نیازمند دقت و کنترل بسیار بالایی بود یکی از دشوارترین مراحل در تولید سوخت هسته‌ای به شمار می‌رود. علاوه بر این، او موفق به تولید صفحات سوخت شد که برای استفاده از اورانیوم 20 درصد در راکتور ضروری است. این دستاورد ایران را در تولید سوخت هسته‌ای به خودکفایی رساند.
درس‌هایی از یک تجربه تاریخی اجرای دستیابی ایران به اورانیوم 20 درصد تجربه‌ای تاریخی از فریبکاری و مانع‌تراشی قدرت‌های جهانی است. آمریکا و متحدانش با سوءاستفاده از نیاز حیاتی ایران به سوخت هسته‌ای تلاش کردند توانمندی علمی کشورمان را محدود کنند. اما دانشمندان ایرانی با اتکا به دانش و توان داخلی، این توطئه را ناکام گذاشتند. این اقدام آمریکا نشان داد که هدف اصلی حل مشکل ایران نبود بلکه محدود کردن توانمندی هسته‌ای کشورمان و تخلیه ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران بود. علاوه بر این، نقش میانجی‌گری ترکیه و برزیل نشان داد که حتی تلاش‌های صادقانه برای حل‌وفصل اختلافات نیز تحت تأثیر فشارهای آمریکا و متحدانش به شکست منجر می‌شود. این تجربه درس مهمی برای دیپلماسی جهانی دارد؛ اتکا به توان داخلی بهترین راه برای مقابله با فشارهای خارجی است.
کد خبر 903739 منبع: فرهیختگان برچسب‌ها توافق هسته‌ای ایران خبر ویژه ایران و آمریکا هسته‌ای - انرژی

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1278101/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آتش‌ سوزی در محل آزمایش پرتاب موشکی ژاپن

مصدومیت وینیسیوس صدای رییس لالیگا را درآورد

بارسا هم مشتری مهاجم پرطرفدار اروپا شد

شریعتمدارى با کیهانش به دنبال محو ایران است!

گواردیولا: بازیکنانم را پس بدهید تا سیتی را ببینید!

اتحادیه اروپا در صدد تحریم برخی از شرکت‌های چینی

واحد آمازون در ژاپن به نقض قوانین ضدانحصار متهم شد

ستاره محبوب استقلالی‌ها؛ به خاطر تعصبم به آلمان نرفتم

کاهش چشم‌انداز جهانی محصول گندم در پی برداشت ضعیف اتحادیه اروپا بر اساس اعلام IGC

واکنش عباس عبدی به قتل خاخام یهودی: چه بسا خودشان کشته باشند تا آشوب راه بیندازند

خبر فوری؛ آمادگی ایران برای حمله بزرگ به اسراییل

رقابت مدیریت زمان چین و ژاپن 2024

واکنش پکن به وعده ترامپ برای اعمال تعرفه‌های بیشتر بر محصولات چینی

قیمت افغانی افغانستان امروز سه شنبه 6 آذر 1403

جاده افغان ترانس عنصری مهم در دهلیز حمل و نقل بین المللی

سفر بلندپایه‌ترین هیئت روسیه به افغانستان طی 3 سال گذشته

شویگو: روند حذف طالبان از فهرست ممنوعه در مراحل نهایی است

احتمال فعال کردن مکانیسم ماشه، قبل از 2025 وجود دارد؟

آمریکا باید نقشی کلیدی در بازسازی افغانستان داشته باشد

دلار مسیر صعود و طلای جهانی سقوط را در پیش گرفت

ترامپ روی دیگرش را نشان داد!

رقابت جهانی بر سر معادن

متا باز هم دادگاهی می‌شود

آینده اروپا در خطر است

زمانی که آمریکا از ایران رکب خورد!

قیمت جدید فروش آپارتمان در تهران

دلار آمریکا ضعیف شد

واکنش پکن به تعرفه‌های ترامپ

آمریکا شرکت در مذاکرات تروئیکای اروپایی و ایران را رد کرد

نرخ ارز امروز 6 آذر 1402 + جزئیات

نوسان عجیب قیمت نفت

تا پیش از تغییر دولت آمریکا توافق حاصل نمی شود

اعلام رنکینگ کشتی‌ از سوی اتحادیه جهانی و حضور رحمان عموزاد در صدر

طلای جهانی تکان خورد / هر اونس طلا چند؟

9 ماه سرنوشت‌ساز برای تهران، ایران و اروپا در مسیر دوگانه توافق یا فعال شدن مکانیسم ماشه!

آمریکا: به گفتگو‌های ایران و اروپا نخواهیم پیوست

تهدید‌های آمریکا اسرائیل را به پذیرش آتش‌بس با حزب‌الله مجبور می‌کند

سفر فرستاده ویژه آمریکا به عربستان با موضوع آتش‌بس در لبنان

رونمایی از نقشه آمریکایی برای ایجاد اختلاف میان ایران و روسیه

آلزایمر برجامی و هیجان کاذب برای مذاکراتی بی‌محتوا

سرمقاله اعتماد/ تصمیم در فضای آشوب

سرزمین‌های اشغالی زیر آتش گسترده حزب‌الله

لحظه اصابت موشک سنگین حزب الله در الجلیل

حملات پهپادی گسترده روسیه به کی‌یف

بلومبرگ: اسرائیل و حزب الله به امضای توافق آتش بس نزدیک شدند

قالیباف: وضعیت تحقق برنامۀ هفتم اصلا قابل قبول نیست

وزیر ارتباطات: تعرفه اینترنت متناسب با معیشت مردم در نظر گرفته می‌شود

وزیر نیرو: نگرانی من برای ناترازی بزرگ در برق تابستان آینده و سرمای سخت زمستان است

توضیح وزیر نفت در مورد علت کمبود سوخت نیروگاه‌ها

دیوان محاسبات: بودجه پیشنهادی سال 1404 شرکت‌های دولتی نیازمند اصلاح و بازنگری است